HET NOORDEN

Het noorden 1987
Nioba

Het noorden van Karel Sergen is een dichtbundel waar je als lezer echt iets aan hebt. Poëzie wars van elke moderne lawaaierigheid maar vakkundig en op evenwichtige wijze opgezet. (Randschrift, Erik Vermeulen)

Ook aan de lezer is het vers gericht: jij bent een oor en daarom een vriend. (…) De eerste bundel Zonder verhaal was destijds een prettige verrassing. De verwachtingen zijn hooggespannen, als je zijn tweede boekje Het noorden ter hand neemt. Dat beantwoordt aan die verwachtingen (Gazet van Antwerpen, Jan Veulemans)

De beheersing van het poëticale medium blijkt vooral uit de manier waarop de anekdote wordt omgebogen tot symboliek, als geprojecteerd tegen een meer-dimensionele achtergrond, waarin de lezer sporen van zichzelf terugvindt. (Poëziekrant, Jooris van Hulle)

Zijn gedichten zweven ergens tussen de licht toegankelijke poëzie en verzen die je uren in je gemoed kunt laten ronddraaien, op zoek naar het aanvoelen en de diepe betekenis. (Het Nieuwsblad)

Wie meent te kunnen stellen dat in poëzie alles reeds geschreven is over de liefde die een man voor een vrouw kan voelen, is mis. Lees K.Sergen dan maar eens. In een sobere, bijna ascetische stijl weet hij een weelde aan beelden te creëren die de gedichten levensecht maken. Sergen getuigt van een zo grote taalbeheersing die maakt dat je zijn werk niet alleen leest, je ziet het ook zonder je hiervoor te moeten inspannen. K.Sergen is een groot dichter! (Lectuurgids, Brigitta de Mulder)

Goed geschreven gedichten van deze Vlaming, die trefzeker zijn gevoelens in poëzie weet om te zetten. Anders dan bij zijn landgenoten is het taalgebruik bij Sergen sober en krachtig, zonder retorische versiering. Na Paul Snoek eindelijk weer eens een diochter uit het Zuiden, die het lezen waard is. (Biblion, Ton Luiting)